Vliv věku při 1. otelení na užitkovost a dlouhověkost dojnic - Harantová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývala vyhodnocením vlivu úrovně odchovu a věku při prvním otelení na užitkovost a dlouhověkost dojnic vybraného stáda skotu u VOD Svatobor. Získaná data byla vytříděna dle příčin vyřazení, věku při prvním otelení, pořadí laktace a celoživotní užitkovosti. Do sledování bylo zařazeno 100 dojnic s tržní produkcí mléka. Z toho bylo 63 kusů českého strakatého plemene a 37 kusů holštýnského plemene. Obě plemena byla ustájena ve stejné stáji a za stejných podmínek výživy a ošetřování. Z výsledků je patrné, že pozdní zapuštění nemá velký vliv na množství produkovaného mléka. Později zapuštěné, a tedy i otelené jalovice, nevykazovaly větší produkci mléka. Výhodou pozdějšího zapuštění byl jen vyšší obsah tuku a bílkovin v mléce. Z hlediska způsobu vyřazení byla obě plemena nejčastěji vyřazena pro onemocnění vemene. Z tohoto důvodu byly krávy vyřazovány v průměru na 1,67 laktace. Příčina vyřazení pro onemocnění vemene může být způsobena špatnou hygienou, nebo špatným postupem při dojení.
Influence of age during first calf to performance and longevity of dairy cows
Keywords: Chov skotu; mléčná užitkovost; věk při 1. otelení; dlouhověkost; Breeding of cows; milk performance; age during the first calving; longevity