Vztah dětí a mládeže ke sportu a vliv sportu na jejich psychiku - Krátká, Marie (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá vztahem dětí a mládeže ke sportu a vlivu sportu na jejich psychický vývoj. Práce pojednává především o sportu rekreačním v souvislosti s jeho pedagogickými, socializačními, ale také ekonomickými možnostmi. Popisují se zde dějiny sportu od počátku lidstva do současnosti, kategorizace sportovních disciplín a jednotlivé psychické vývojové fáze člověka ve vztahu k pohybu. Dále jsou zde rozebírány kognitivní funkce, které se uplatňují ve sportu a úloha sportovních činností ve škole a zájmovém vzdělávání. Praktická část srovnává pomocí dotazníků postoje ke sportu u dětí a mládeže. Průzkum pomáhá pochopit, proč někteří jedinci sportují a jiní nikoliv.
The Children´s and Youth´s Attitude to Sports and the Influence of Sport to their Psychic Condition
Keywords: Děti; mládež; sport; psychický vývoj; volný čas; socializace; Children; the young; sport; psychic development; free time; socialisation