Dáma v nesnázích: Reprezentace žen v současném japonském anime a jeho možný vliv na vnímání žen v Japonsku a západním světě - Dítková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce je otevřít otázku, zda se ženy v součastném anime dají považovat za "dámy v nesnázích" a jaké je jejich vyobrazení v pěti vybraných titulech. V první části se práce zaměří na představení anime jako typu média a vysvětlí pojmy, jež s anime a následujícím bádáním souvisí. V druhé části pak práce představí výzkumný materiál a objasní způsob jeho získávání a následnou metodologii hodnocení vybraných titulů. Ve třetí části práce hlouběji analyzuje ženské postavy v pěti vybraných titulech a jednotlivě je vyhodnotí. Na závěr pak nabídne shrnutí získaných dat.
The Damsel-in-Distress: Representation of Women in ContemporaryJapaneseAnime, and its Potential Impact on Perception of Women in Japan and in the Western World
Keywords: anime; Bechdel; fanservice; gender; manga; misogynie; moe; objektivizace; reprezentace; anime; Bechdel; fanservice; gender; manga; misogyny; moe; objektification; reprezentation