Dějiny ruzyňské školy v letech 1922-1948 - Švarcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá historickým vývojem elementárního vzdělávání v obci Ruzyně do roku 1948. Práce je rozvržena do několika navazujících kapitol. Práce obsahuje stručnou historii obce Ruzyně a její školství od roku 1922 do roku 1948. Shrnuje a analyzuje dostupné a regionální prameny. Práce sleduje organizaci výuky a stavy žáků, změny v pedagogickém sboru, vyučování náboženského vyznání, mimoškolní aktivity, oslavy, významné události a využívání školní budovy. Práce se také zaměřuje na vliv politických změn ve školství a na historické události. Podkladem pro zpracování této práce jsou především kroniky obce a kroniky školy.
The history of the Ruzyně school in the years 1922-1948
Keywords: dějiny obce; historie vzdělávání; obecná a měšťanská škola; výuka; žáci; učitelé; činnosti školy; Ruzyně; history of the village; history of education; general and village school; curriculum; pupils; teachers; activities of school; Ruzyně