Změny rybího společenstva horního Labe způsobené náhlým kolísáním průtoku vody v řece - Hock, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé práce bylo posoudit vliv krátkodobých extrémních průtoků vody na horním Labi při vodáckých závodech na rybí společenstva. Monitoring rybích společenstev probíhal na 7 lokalitách před pořádáním a po pořádání vodáckých závodů v květnu roku 2011. Kaţdá lokalita byla prolovena v celé své šířce a délce 100 metrů. Na 6 identických lokalitách probíhalo značení druhu Cottus gobio pomocí elastomerové značky. Na základě získaných hodnot a informací byly vyhodnoceny změny rybího společenstva umělou povodní, u kterých jsme porovnávali hodnoty abundance, biodiverzity, ekvitability, dominance a velikostní variability. A druhým odlovem na lokalitách byl kontrolován počet označených ryb druhu Cottus gobio z předchozího značení. Posouzení hodnot probíhalo zejména na vyskytujících se odlovených druzích Salmo trutta morpha fario, Cottus gobio, Salvelinus fontinalis, Oncorhynchus mykiss v řece. Před umělou povodní bylo celkem odloveno 799 kusů ryb, z toho 156 kusů Cottus gobio. Po umělé povodni bylo odloveno 136 jedinců Cottus gobio, z nichž bylo 25 kusů značených.
Changes to the Fish Populations in the Upper Stream of Labe, which is Caused by Sudden Fluctuation of the Water Flow in the River.
Keywords: Cottus gobio; značení ryb; velikostní variabilita; abundance; umělá povodeň; extrémní průtoky; Cottus gobio; fish marking; size variability; abundance; artificial flood; extreme water flow