Ekonomické aspekty cirkulární ekonomiky u podnikatelského subjektu - Sovová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá ekonomickými aspekty cirkulární ekonomiky u vybraných podnikatelských subjektů. Cílem práce je popsat strukturu finančního výkaznictví z hlediska České účetní legislativy (dále jen "ČÚL") a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (dále jen "IFRS"). Následně popsat možnosti a metody hodnocení ekonomiky daných subjektů v rámci ČÚL a IFRS. Tyto možnosti a metody poté aplikovat v praktické části u vybraného subjektů, které vedou účetnictví podle ČÚL a IFRS a zároveň působí v oblasti cirkulární ekonomiky. Ukazatele, které jsou stanoveny v první části diplomové práce, jsou analyzovány z hlediska ČÚL a IFRS v druhé části. V práci jsou hodnoceny tři společnosti, které účtují v rámci ČÚL a tři společnosti v rámci IFRS. Pro hodnocení vybraných společností byla zvolena analýza stavových ukazatelů, analýza poměrových ukazatelů, bonitní a bankrotní modely a spider analýzy. V rámci spider analýzy jsou hodnocené společnosti dle ČÚL jako celek a též i společnosti dle IFRS. Výstupem této diplomové práce je zhodnocení finanční situace společností v rámci IFRS a ČÚL, které se zabývají cirkulární ekonomikou a zhodnocení, zda odlišné přístupy výkaznictví mají vliv na finanční situaci podniku.
Economic Aspects of Circular Economics in a Company
Keywords: finanční analýza; finanční výkazy; finanční situace; IFRS; financial analysis; financial statements; techniques of financial analysis; financial situation; IFRS