Prevalence nadváhy a obezity u adolescentů a její možná redukce pomocí intervenčního pohybového programu - Krátošková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Záměrem práce bylo zjistit prevalenci nadváhy a obezity v adolescentní populační skupině, sestavit a aplikovat intervenční pohybový program zaměřený na redukci nadváhy a obezity. V teoretické části byla charakterizována nadváha a obezita, její příčiny a komplikace, metody zjišťování a léčebné postupy. Výzkumného šetření se zúčastnilo 208 adolescentů, ze kterých byla sestavena experimentální a kontrolní skupina. Experimentální skupina (30 adolescentů) prošla 12 týdenním programem. Obsahem byla powerjóga a jógová cvičení. Po absolvování intervenčního pohybového programu došlo ke snížení tělesné hmotnosti, BMI, obvodu pasu, snížila se suma kožních řas a procento tělesného tuku, došlo ke zlepšení psychosociálních vztahů. Stanovené hypotézy potvrdily správný předpoklad o účinku intervenčního pohybového programu. Získaná data byla statisticky zpracována a vyhodnocena.
The prevalence of overweight and obesity among adolescents and their possibilities of reduction by means of an interventional activity programme
Keywords: antropometrické metody; bioimpedanční analýza; BMI; kaliperace; powerjóga; anthropometric methods; bio-impedance analysis; BMI; callipers measuring; power-yoga