Eutanázie v České republice a ve Švýcarsku - Cherlotte, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá eutanázií v České republice a ve Švýcarsku. Analyzuje zdravotní systém v těchto zemích a jejich úroveň paliativní péče. Zabývá se zákonem o veřejných službách a zaměřuje se na eutanázii z hlediska zákona České republiky. Práce se zabývá problematikou asistované sebevraždy ve Švýcarsku, působením organizací Exit a Dignitas, kde je asistovaná sebevražda provozována její legislativou. Charakterizuje švýcarské zdravotní plány a pilíře a srovnává paliativní péči. Důležitou roli má ambulantní služba Spitex zaměřená na pomoc a péči v domácím prostředí. Závěr práce je komparací českého a švýcarského systému.
Euthanasia in the Czech Republic and Switzerland
Keywords: eutanázie; lidská důstojnost; negativní revers paliativní a hospicová péče; asistovaná sebevražda; organizace Exit a Dignitas; zákon o paliativní péči v ČR a švýcarská legislativa.; euthanasia; human dignity; negative reverse; palliative and hospice care; assisted suicide; organisations Exit and Dignitas; Act on Palliative Care in the Czech Republic and Swiss legislation