Práce a osobní život digitálních nomádů - Morava, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na fenomén digitálního nomádství. V českém prostředí se jedná o relativně nový trend skloubení práce na dálku a cestování společně s proměnou náplně pracovního dne a celkově životního stylu. Cílem práce bude za pomoci polostrukturovaných rozhovorů s digitálními nomády objasnit pracovní režim, trávení volného času, cestování a celkově jejich zkušenosti s digitálním nomádstvím. Teoretická část se zaměřuje na vztah proměny společnosti a nomádství, dále pak charakterizuje transformační změny z pohledu mobility, proměny mediální krajiny a sféry práce. Praktická část vyhodnocuje kvalitativní výzkum s konkrétními nomády, kteří objasní aspekty tohoto životního stylu. Výsledky práce mohou být užitečné pro přiblížení této flexibilní formy zaměstnání počátku 21. století.
Work and personal life of digital nomads
Keywords: Digitální nomádství; nomádství; práce z domova; mobilita; cestování; flexibilní formy zaměstnání; kvalitativní výzkum; Digital nomadism; nomadism; work from home; mobility; traveling; flexible forms of employment; qualitative research