Aplikace zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů v praxi - Maříková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2008)
Problematika ochrany osobních a citlivých údajů patří v současnosti k velice medializovaným tématům. V diplomové práci jsem se zabývala ochranou osobních údajů ve zdravotnictví v souvislosti se zákonem č.101/2000 Sb.,o ochraně osobních údajů a dále právními a etickými otázkami, které se týkají ochrany osobních údajů v souvislosti se zdravotnickou dokumentací a povinnou mlčenlivostí zdravotnických pracovníků. Cílem výzkumné části bylo zjistit informovanost, postoje a názory vzorku české populace k ochraně osobních údajů ve zdravotnictví v souvislosti se zákonem č.101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Dílčím cílem bylo zjistit, zda existují rozdíly v pohledu na tuto problematiku jednak mezi laickou a odbornou veřejností a jednak mezi mladší a starší generací naší populace.Ke zpracování výzkumné části jsem využila kvantitativní metodu výzkumu. Pro sběr potřebných dat byla využita metoda dotazování technikou dotazníků. Výzkum byl realizován v období od ledna do května 2008 a zúčastnilo se ho celkem 225 respondentů z laické a odborné veřejnosti.Domnívám se, že tato práce by mohla podnítit větší diskusi o některých aspektech ochrany osobních údajů ve zdravotnictví a zlepšit informovanost laické i odborné veřejnosti nejen o zákoně č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ale i o jiných otázkách souvisejících se zdravotnickou dokumentací jakožto základního zdroje osobních a citlivých údajů pacienta.
Application of the law No.101/2000 Sb. about protection of name and description in practice
Keywords: osobní údaje; citlivé údaje; povinná mlčenlivost; ochrana osobních údajů; zdravotnická dokumentace; právní odpovědnost; personal data; sensitive data; obligatory reticence; protection name and description; medical documentation; legal responsibility