Zapomenuté Sudety. - Kovařík, Michal (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce popisuje Sudety z environmentálního, ekonomického a sociologického hlediska. Hlavní výzkumná otázka zní, zda stále existují Sudety jakožto marginální území. Teoretická část práce obsahuje shrnutí základních pojmů, jako například amenitní migrace, plán rozvoje obce, KES nebo land-use. Samozřejmě obsahuje také vysvětlení slova "Sudety" z geografického, socioekonomického a historicko-politického hlediska a historické souvislosti, které Sudety ovlivnily. Praktická část této diplomové práce je založena na pozorování socioekonomického chování obyvatel osady Celnice a na výpočtu koeficientu ekologické stability území. Tato práce je pojata jako případová studie a za určité řešení některých socioekonomických problémů území považuje autor amenitní migraci.
Forgotten Sudetenland.
Keywords: Sudety; environmentální; ekonomický; sociologický pohled; amenitní migrace; land-use; KES; Sudetenland; environmental; economic; sociological view; amenity migration; land-use; KES