Význam sociálně terapeutické dílny pro zapojení klientů do budoucí činnosti v chráněných dílnách - Němcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá významem sociálně terapeutické dílny pro zapojení klientů do budoucí činnosti v chráněných dílnách (chráněné pracovní místo). Hlavním cílem je zmapovat nezbytné pracovní dovednosti klientů pro přechod do činnosti v chráněných dílnách (chráněné pracovní místo). Práce se skládá z teoretické části, která shrnuje literární poznatky, a výzkumné části, kde dochází k vyhodnocení stanovených cílů. V kapitole nazvané současný stav je práce zaměřena na cílovou skupinu osob sociálně terapeutické dílny a chráněné dílny (chráněné pracovní místo), dále je zmiňován význam práce a seberealizace pro osoby se zdravotním postižením. Je zde pracováno s pojmem sociální služby, jejich charakteristika a konkrétní vymezení sociální rehabilitace a sociálně terapeutických dílen. Další kapitola je věnována pracovní rehabilitaci se zaměřením na chráněné dílny (chráněné pracovní místo). Následně je věnována pozornost sociálnímu pracovníkovi a pracovníkům v sociálních službách. Poslední kapitola se zabývá rodinou v kontextu péče o dítě se zdravotním postižením z pohledu rodiny a práce s touto rodinou z pohledu odborných pracovníků. Ve výzkumné části byl vymezen cíl práce, a to: Identifikovat nezbytné pracovní návyky klientů v rámci procesu sociální rehabilitace, které získávají v sociálně terapeutické dílně. Hlavní výzkumná otázka, která zněla: "Jaké jsou nezbytné pracovní dovednosti klientů pro přechod do činnosti v chráněných dílnách?", byla dále rozdělena do pěti dílčích výzkumných otázek. Pro zjišťování informací byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie. Data byla sbírána metodou dotazování, konkrétně technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl vybrán metodou záměrného (účelového) výběru, kde byla definována určitá kritéria pro zařazení do výzkumného souboru. Byly vymezeny dva výzkumné soubory v zastoupení klientů sociálně terapeutické dílny a odborných vedoucích pracovníků sociálně terapeutické dílny a chráněných dílen (chráněné pracovní místo). Získané informace byly zpracovány metodou kódování a následnou kategorizací. Výsledky jsou zařazeny do podkapitol podle dílčích výzkumných otázek. Z výzkumu vyplynulo, že klienti docházejí do sociálně terapeutické dílny z důvodu smysluplného využití času a nácviku nových dovedností, které využijí jak v zaměstnání, tak v běžném životě. Velkou motivací je také kolektiv a s ním spojené sociální začlenění. Také rodina představuje nezastupitelnou roli, kterou je podpora v každodenních činnostech a pocit jistoty. Odborní vedoucí pracovníci zhodnotili sociálně terapeutickou dílnu jako velmi významný předstupeň samotného zaměstnání. Z jejich pohledu je výhodou sociálně terapeutické dílny možnost zmapování schopností a dovedností jednotlivců, kteří usilují o přechod ze sociální služby do chráněné dílny.
The Importance of the Social Therapeutic Workshop for Integrating Clients in their Future Activity in the Sheltered Workshop
Keywords: Zdravotní postižení; mentální a kombinované postižení; invalidita; sociální služby; sociálně terapeutická dílna; pracovní rehabilitace; chráněná dílna (chráněné pracovní místo); Health handicap; mental and combined handicap; disability; social services; social therapeutic workshop; work rehabilitation; sheltered workshop (sheltered workplace)