Využití kompenzačních pomůcek usnadňujících pohyb a manipulaci u imobilního pacienta - Jarolínová, Romana (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce na téma "Využití kompenzačních pomůcek usnadňujících pohyb a manipulaci u imobilního pacienta", popisuje reakce organismu na imobilitu, kompenzační pomůcky a manipulaci sestry s imobilním pacientem. Praktická část je realizována formou kvantitativního výzkumu. Porovnává zkušenosti sester se správnou manipulací u imobilního pacienta v nemocnici a v domově důchodců. Dále uvádí, ve kterém zařízení mají k dispozici zvedací zařízení a zda mají sestry informace o existenci kompenzačních pomůcek.
Using the compensative aids helping with movement and handling at an immobile patient
Keywords: imobilita; pacient; kompenzační pomůcka; sestra; poloha; invalidní vozík; manipulace; Immobility; patient; compensation aid; nurse; position; wheelchair; manipulation