Modlitba smíření v západních Čechách - Haklová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá hledáním podnětů, které vedly k založení komunity Taize a mohou sloužit jako inspirace pro současnou situaci v prostoru západních Čech. Teoretická část se věnuje historii komunity Taize, způsobu modlitby v duchu smíření a jejímu ekumenickému rozměru. Tato část práce se dotýká i společenských a duchovních souvislostí francouzského a českého poválečného období a jejich vlivu na další vývoj společnosti. V praktické části jsou zaznamenány vzpomínky na začátky této modlitby v Praze, Plzni a dále v menších městech a vesnicích v západních Čechách. Výsledky rozhovorů popisují základní rozdíly mezi možnostmi města a vesnice, mezi atmosférou domácí rodinné modlitby a velkým modlitebním setkáním a také se věnují otázkám zapojení laiků a hledání jejich místa v organizaci této modlitby. Jako výzkumné metody jsou použity nestrukturované rozhovory a analýza obsahu textu.
Reconciliation Prayer in West Bohemia
Keywords: bratr Roger; Taize; modlitba smíření; Sudety; západní Čechy; ekumena; laici; Brother Roger; Taize; reconciliation prayer; Sudeten; West Bohemia; ecumenism; laics