Hodnocení a ochrana krajinného rázu ve vybraném území - Melíšková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá preventivním hodnocením krajinného rázu katastrálního území Rabštejn nad Střelou. Hodnocené území se rozprostírá v území přírodního parku Horní Střela a je zde také vyhlášeno maloplošné zvláště chráněné území přírodní rezervace Střela. Výzkumná oblast mimo přírodního bohatství oplývá také bohatou historickou zástavbou. Ve výzkumné části je zaměřeno na analýzu rázu krajiny Rabštejna nad Střelou. Území bylo zhodnoceno na základě identifikovaných přírodních, kulturních a historických znaků a hodnot krajinného rázu. Ke každému ze zjištěných znaků byl určen jeho význam, projev a cennost. Pro katastrální území pak byla určena míra dochovalosti krajinného rázu, jeho estetická hodnota a stupeň ochrany. Na základě analýzy byly stanoveny konkrétní návrhy na zvýšení hodnoty krajinného rázu.
Assessment and protection of landscape character in the selected area
Keywords: krajina; krajinný ráz; hodnocení krajinného rázu; ochrana krajinného rázu; Rabštejn nad Střelou; landscape; landscape character; landscape character assessment; landscape character protection; Rabštejn nad Střelou