Školní zralost a diagnostika dětí s odkladem školní docházky - Marešová, Libuše (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce s názvem - Školní zralost a diagnostika dětí s odkladem školní docházky v první kapitole teoretické části charakterizuje stěžejní vývojové oblasti dítěte předškolního věku i některé zvláštnosti tohoto vývoje. Druhá kapitola se zabývá požadavky školy na vývojovou vyspělost a připravenost dítěte a třetí kapitola vysvětluje pojem školní zralost, její znaky a některé metody používané k jejímu posuzování. Poslední kapitola teoretické části popisuje obecné příčiny a důsledky nezralosti i možnosti, jak rozvíjet funkce a schopnosti důležité pro školu. Praktická část obsahuje hodnocení dětí předškolního věku (s použitím testů, týkajících se diagnostiky školní zralosti) a charakteristiku předškolní třídy, včetně podrobnější diagnostiky vybraného vzorku dětí. Úkolem praktické části je ověření školní připravenosti a zralosti předškolních dětí a rozpoznání případných potíží i nedostatků, týkajících se školní zralosti, zejména u dětí se slabšími výsledky testů. V závěru bakalářské práce jsou shrnuty poznatky a výsledky výzkumného šetření.
School Ability and Postponement School Attendance