Management zemědělské krajiny a jeho význam pro ochranu biodiverzity - důsledky pro lovnou zvěř - Vinciková, Hana (Jihočeská univerzita, 2007)
Bylo provedeno vyhodnocení hospodaření s vybranými druhy zvěře -Prase divoké (Sus scrofa), Srnec (Capreolus capreolus), Bažant (Phasianus colchicus) a Zajíc (Lepus europaeus) ve vybraných honitbách - honitba Lhenice na Prachaticku a honitba Jarov na Českobudějovicku s různým charakterem krajiny (land cover). Hlavními sledovanými údaji byly počty zastřelených a uhynulých kusů a jarní kmenové stavy. Statistika byla provedena za posledních deset let (1996-2006). Dále byl zhodnocen stav krajiny a její využití s využitím leteckých snímků a jejich zpracováním pomocí programu ArgGis. Tyto údaje byly následně vyhodnoceny s ohledem na zjištěné počty zvěře a klimatické podmínky v zadaných honitbách. Na základě krajinných indexů bylo prokázáno, že honitba Lhenice je z hlediska struktury krajiny vhodnějším životním prostředím pro zvěř než území honitby Jarov. Bylo prokázáno, že významnou roli hrají vedle antropogenních vlivů i podmínky prostředí, které není možno ovlivnit, pouze zmírnit vhodnou péčí o krajinu a vhodně zvoleným využitím území.
Management of Agricultural Landscape and its Importance to the Biodiversity Protection - Consequences Fair Game
Keywords: lovná zvěř; management krajiny; krajinné indexy; fair game; landscape management; landscape indices