Vliv zemědělské činnosti na kvalitu vody ve vodním toku v chráněném přírodním území - Novoměstská, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Náplní diplomové práce bylo zhodnotit vliv zemědělské činnosti na hydrochemické parametry povrchových vod v souvislosti s výskytem zvláště chráněného živočišného druhu v povrchových vodách sledovaného území. Pro vyhodnocení bylo zvoleno modelové území - povodí Bedřichovského potoka, který se nachází v Novohradských horách a je tvořeno dolním a horním subpovodím. V rámci horního subpovodí je uplatňováno lesní hospodaření, v dolním subpovodí pak zemědělské hospodaření na orné půdě, kosených loukách a pastvinách. Sledovanými parametry byly ukazatele eutrofizace povrchových vod, a to: dusičnanový dusík (N-NO3-), fosforečnanový fosfor (P-PO43-), vodivost, nerozpuštěné látky (NL105). Výsledky ukázaly, že zemědělská činnost, a to zejména hospodaření na orné půdě, může zatěžovat půdu nadměrným přísunem živin a následnou erozní činností se mohou tyto látky dostávat do povrchových i podzemních vod. Tato skutečnost se ukázala jako významná mimo jiné i při výrazné srážkové epizodě. V práci je šíře diskutován i vliv hospodaření na zvláště chráněné přírodní území.
The influence of agricultural activities on the stream water quality in natural reservation
Keywords: voda; mihule potoční (Lampetra planeri); hydrochemie; eutrofizace; eroze; dusičnany; fosforečnany; vegetace; zemědělství; lesní ekosystémy; water; brook lamprey (Lampetra planeri); hydrochemistry; eutrophication; erosion; nitrates; phosphates; vegetation; agriculture; forest ecosystems