Složení denní stravy dospělých s patologickým BMI - Adámková, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce s názvem "Složení denní stravy dospělých s patologickým BMI" se zabývá problematikou nadváhy a obezity. V teoretické části jsem nejprve rozebrala jednotlivé složky výživy, potřebu energie, pitný režim a potravinovou pyramidu. Následně jsem popsala nadváhu a obezitu, body mass index, jednotlivé typy obezity, metody pro zjištění obsahu tuku v těle, choroby a komplikace obezity a léčbu. Cílem práce bylo zjistit příjem energie a makronutrientů u sledovaných vybraných respondentů s nadváhou a obezitou dle BMI a následné zjištění jejich pohybové aktivity. Dalším cílem pak bylo srovnat zjištěné hodnoty s doporučenými hodnotami pro dané respondenty. Pro zpracování výzkumné části bakalářské práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvořilo 20 respondentů ve věku 20-65 let. Každý z nich obdržel záznamový arch, ve kterém nejdříve vyplnil údaje o své tělesné výšce, pohlaví, tělesné hmotnosti a zaměstnání. Následně po dobu jednoho týdne pak zaznamenával druh a množství přijaté stravy a tekutin a také pohybovou aktivitu. Zkonzumovaná strava a nápoje byly po vyplnění a navrácení všech záznamových archů zadány do programu "Nutriservis Professional", který vypočítal množství přijaté energie a jednotlivých makronutrientů, tedy bílkovin, tuků a sacharidů. Ideální hmotnost jednotlivých respondentů jsem zjišťovala pomocí BMI. U každého z nich jsem ze získaných údajů o jeho pohlaví, věku, tělesné výšce a ideální tělesné hmotnosti spočítala, dle Harrisova a Benedictova vzorce, doporučené množství přijaté energie, které jsem vynásobila koeficientem pohybové aktivity. Následně jsem za pomoci knihy "Referenční hodnoty pro příjem živin" vypočítala doporučené množství bílkovin, tuků a sacharidů. Poté jsem tyto hodnoty srovnala se skutečnými hodnotami přijaté energie a makronutrientů ve stravě respondentů. Zjistila jsem, že téměř každý z nich má nadbytek energie, bílkovin, tuků i sacharidů. Data jsou zpracována formou tabulky a prostého textu.
Composition of daily diet for adults with pathological BMI
Keywords: BMI; nadváha; nutriservis; obezita; pohybová aktivita; zdravá strava; BMI; overweight; nutriservis; obesity; physical activity; healthy diet