Možné světy Davida Kelloga Lewise - Štorkánová, Radka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá filosofickou teorií možných světů na hranici mezi logikou a metafyzikou. Jako ústřední motiv si klade za cíl představit a kriticky zhodnotit modální realismus amerického filosofa Davida Kelloga Lewise. Nejprve dochází k vymezení toho, co možné světy jsou a jaké mají využití. Východiska lze v tomto případě nalézt již v pre-filozofické intuici týkající se možnosti. V další části se zaměřuje na ústřední body Lewisova chápání možných světů. Jeho velmi originální koncept, zahrnující fakt, že ostatní možné světy existují stejně jako ten náš, sebou ovšem přináší mnohé obtíže. Povaha těchto problémů je diskutována v poslední části.
David Kellog Lewis' possible worlds
Keywords: modální realismus; nominalismus; posibilismus; metafyzika; David Lewis; možné světy; indexická teorie aktuality; teorie protějšků; problémy modálního realismu; modální logika; modal realism; nominalism; possibilism; metaphysics; David Lewis; possible worlds; indexical theory of actuality; counterpart theory; problems of modal realism; modal logic