Porovnání četnosti šikany na druhém stupni ZŠ a nižším stupni víceletých gymnázií - Kubičková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Hlavním cílem této bakalářské práce je studijní zmapování výskytu četnosti šikany na druhých stupních základních škol a v nižších ročnících víceletých gymnázií. Práce se nejdříve zaměří na teoretický výklad šikany jako takové. Podrobněji představí samotný pojem "šikana" spolu s jejími formami výskytu. Popíše jednotlivá stádia vývoje, a to jak z pohledu agresora a jeho oběti, tak z pohledu publika tvořeného zejména spolužáky obou hlavních aktérů. V neposlední řadě se práce rovněž zaměří na preventivní opatření, jak šikaně předcházet, či v opačném případě, jak šikanu odhalit, vyřešit a nakonec zcela eliminovat. Praktická část bude věnována odpovědím z vypracovaného dotazníku, který bude určen žákům druhého stupně základní školy a studentům nižšího stupně víceletého gymnázia a který bude zaměřen právě na téma šikana (a to z hlediska teoretického i praktického). Na základě jejich odpovědí budou následně vytvořeny grafy, které by měly sloužit jako výpověď o tom, v jaké míře se šikana vyskytuje na těchto dvou typech škol a do jaké míry jsou tito žáci a studenti vůbec srozuměni s "teoretickou stránkou" tohoto patologického jevu.
Comparison of the Frequency of Bullying in Upper-primary and Lower-secondary Levels of Schools.
Keywords: Teoretické vymezení pojmu "šikana"; projevy šikany; vývojová stádia; vyšetřování šikany; agresor a oběť; prevence; kyberšikana.; Theoretical definition of the term "bullying"; manifestations of bullying; developmental stages; investigation of bullying; aggressor and victim; bullying prevention; cyberbullying