Význam postindustriálních stanovišť z hlediska ochrany přírody - výukový program - Přibyl, Karel (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce je navrhnout a vyzkoušet výukový program, který se zaměřuje na problematiku významu přírodních společenství v postindustriálních stanovištích. Postindustriální stanoviště vlivem disturbancí a narušením původní krajiny představují specifickou krajinu s potenciálem výskytu mnohdy cenných a ohrožených společenstev. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o těžbou narušených lokalitách s výskytem ochranářsky cenných druhů. Praktická část obsahuje návrh vzdělávacího programu pro žáky šestých a sedmých tříd druhého stupně základních škol. Součástí práce jsou výukové materiály a pokyny pro lektory potřebné k realizaci výukového programu. Absolvováním programu účastníci získali základní informace o významu postindustriálních stanovišť v dnešní krajině jakožto území s mnohdy cennou přírodou.
An educational program focused on the significance of post-industrial habitats in terms of nature conservation
Keywords: postindustriální stanoviště; ochrana přírody; výukový program; post-industrial habitat; nature conservation; educational program