Francouzské prezentativy a jejich české ekvivalenty - Leifrová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2006)
Tématem této práce jsou Francouzské prezentativy a jejich české ekvivalenty. V teoretickém úvodu jsem na základě francouzských a českých prací, které se zabývají problematikou prezentativů, definovala prezentativy jako slovní druh současné francouzštiny. V další části jsem charakterizovala jednotlivé prezentativy z hlediska sémantického a z hlediska jejich syntaktické funkce. Na základě excerpcí z francouzských textů literárního druhu jsem vyhledala jejich ekvivalenty v českých překladech, v případě excerpcí nalezených ve francouzském tisku jsem se pokusila o jejich překlad. Analyzovala jsem roli francouzských prezentativů při vytváření funkční větné perspektivy a zda-li tato role byla dodržena v českém překladu či nikoliv.
French presentatifs and their Czech equivalents
Keywords: Francouzské prezentativy; české ekvivalenty; French presentational; Czech equivalents