VZNIK SLUNEČNÍ SOUSTAVY A JEHO PRESENTACE V RÁMCI VÝUKY NA ZŠ - Kleisnerová, Sandra (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá především vznikem sluneční soustavy a jeho prezentací v rámci výuky na ZŠ. První polovina práce je věnována vzniku sluneční soustavy, jeho historii a nejnovějším zjištěným faktům. Dále různým číselným údajům, Slunci, Měsíci a jednotlivým planetám, které jsou součástí sluneční soustavy. Druhá část práce je následně věnována výzkumu názorů učitelů na možnosti výuky, výzkumu vědomostí žáků ve formě testu a celkového zhodnocení výuky na mnou vybraných základních školách. Dále je zde zahrnuta analýza učebních materiálů a prezentace problematiky v rámci RVP a ŠVP. Díky podrobnému studiu odborné literatury, pozorováním ve školách a testovým šetřením, je závěrem práce návrh průběhu vyučovací hodiny na téma Vznik sluneční soustavy.
FORMATION OF THE SOLAR SYSTEM AND ITS PRESENTATION WITHIN LESSONS AT ELEMENTARY SCHOOL
Keywords: Rámcový vzdělávací program (RVP); Školský vzdělávací program (ŠVP); sluneční soustava; základní škola; geografie; vesmír; Framework Education Programme; School Education programme; Solar System; elementary school; geography; Universe