Uzavírání pracovních smluv po legislativních změnách v roce 2013 - Zenáhlíková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je vypracována na téma Uzavírání pracovních smluv po legislativních změnách v roce 2013. Literární přehled je zaměřen na právní úpravu zaměstnanosti, charakteristiku základních pojmů a na popis podmínek pracovních smluv. Uvádí postup uzavírání pracovní smlouvy. Určuje práva a povinnosti pro zaměstnance a zaměstnavatele. Charakterizuje dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Zabývá se problematikou práce mladistvých a těhotných žen. Praktická část bakalářské práce je aplikována na firmu Osma. Společnost působí na mezinárodní úrovni a specializuje se v odpadních systémech. Cílem této části práce je analýza a srovnání některých pracovních smluv uzavřených před a po roce 2013. Zaměřuje se na legislativní změny v roce 2013. Z průzkumu vyplývá, že společnost sjednává v pracovních smlouvách také nepodstatné náležitosti. Hlavně konkurenční doložku, pracovní cesty a čerpání dovolené. Výhodou pro firmu je uzavírání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr se zaměstnanci pro letní brigády a větší množství práce. Jedná se o levnější zdroj pracovní síly, výhody v oblasti sociálního a zdravotního pojištění a daní. Navrhuje se zvýšit množství uzavíraných dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr a zlepšení komunikace mezi zaměstnanci a nadřízenými.
Conclude contracts after the legislative changes in 2013
Keywords: pracovní právo; legislativní změny; pracovní smlouva; náležitosti pracovní smlouvy; labour law; legislative changes; employment contract; particulars of employment contracts