Vliv eutrofizace na primární produkci travinného mokřadu - Bordovská, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce je součástí studia mokrých luk v rámci projektu GA ČR 526/09/1545. Jeho cílem je zjistit význam nově asimilovaného uhlíku pro interakce rostlin s půdou v mokřadních travinných ekosystémech v proměnlivých podmínkách vnějšího prostředí. V rámci tohoto projektu bylo hodnoceno zájmové území Hamerských luk v nivě řeky Nežárky z hlediska celkové nadzemní produkce. Tato práce zahrnuje data z let 2010 a 2011. Každý rok byly provedeny dva odběry biomasy. V každém odběru bylo odebráno celkem 24 vzorků z ploch s různou intenzitou hnojení. Varianty zahrnovaly plochy s vysokou intenzitou hnojení, plochy s nízkou intenzitou hnojení a plochy nehnojené. Za rok 2010 byla produkce nadzemní biomasy 863,88 g.m-2 u ploch s vysokou variantou hnojení, 788,46 g.m-2 u ploch s nízkou variantou hnojení a 839,69 g.m-2na plochách bez hnojení. Roční produkce nadzemní biomasy za rok 2011 byla 1149,71 g.m-2 na plochách s vysokou variantou hnojení, 953,73 g.m-2 na plochách s nízkou intenzitou hnojení a 930,25 g.m-2 na plochách bez hnojení.
Effect of eutrophication on primary production of a herbaceous wetland
Keywords: mokřad; nadzemní biomasa; hnojení; Wetland; Aboveground biomass; Fertilization