Kvalitativní analýza pylu v medu včel chovaných na území ČR - Valešková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2023)
Pylová analýza je determinace pylových zrn v sedimentu medu. Cílem diplomové práce bylo pomocí pylové analýzy kvalitativně posoudit med od včel chovaných v různých částech ČR a vyhodnotit, zda se vyskytují rozdíly ve včelí pastvě mezi včelami chovanými ve městě a včelami chovanými na vesnici a prověření, zda pylová zrna souvisejí s nemocemi včelstev a tím i vyšší náchylností na pesticidy z polních plodin. Bylo zjištěno, že dominantními rostlinnými taxony jsou řepka a ovocné stromy. V centru měst byla hojně zastoupena pylová zrna dřevin, které včely zřejmě navštěvovaly v místních parcích. Venkov byl druhově rozmanitý převážně v bylinách, které jsou součástí luk.
Qualitative pollen analysis of honey from bees kept in Czech Republic
Keywords: Včela medonosná; med; pylová zrna; pylová analýza; včelí pastva; Honey bee; honey; pollen grains; melissopalynology; bee forage