Mediace jako alternativní metoda řešení mezilidských konfliktů - Zelenková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá řešením mezilidských konfliktů pomocí metody mediace. Teoretická část popisuje druhy a způsoby řešení konfliktů, dále metodu mediace včetně jejich technik a forem, zmiňuje její historii a právní upravu v České republice. Další část se věnuje rolím, hlavním úkolům a klíčovým kompetencím mediátora. Poslední kapitola teoretické části představuje některé poskytovatele této služby a uvádí, v kterých oblastech společenské praxe je mediace uplatnitelná. Praktická část ilustruje využití mediace v praxi pomocí dvou kasuistik. Kasuistika trestněprávní mediace je získaná výpisem z odborného spisu se svolením Probační a mediační služby České republiky. Druhá popisuje občanskoprávní spor o dědictví v rámci rodiny.
Mediation as an Alternative Method of Solving Human Conflicts
Keywords: mediace; mediátor; konflikt; komunikace; řešení sporů; právo; sociální práce; Probační a mediační služba České republiky; Asociace mediátorů České republiky; mediation; mediator; conflict; communication; solving of conflicts; justice; social work; Probation and Mediation service of the Czech Republic; The Association of Mediators of the Czech Republic