Příprava záchranáře na provádění záchranných činností v těžko přístupném terénu - Reichová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2020)
Název této bakalářské práce je: "Příprava záchranáře na provádění záchranných činností v těžko přístupném terénu". Tato práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část se věnuje vybraným složkám integrovaného záchranného systému, které jsou schopny vykonávat záchranné činnosti v těžko přístupném terénu. Těmito složkami jsou: Hasičský záchranný sbor České republiky, Horská záchranná služba Slovenské republiky, Výškové záchranné družstvo Záchranné zdravotnické služby Jihočeského kraje a Horská služba České republiky. Jsou zde stručně popsány základní informace o složce, popsána je zde odborná příprava jak teoretická, tak i praktická, a materiální vybavení. Výzkumná část se zabývá porovnáním fyzické, psychické a teoretické připravenosti zástupců z jednotlivých složek. Dále se zabývá technickým a materiálním vybavením jednotlivých složek. K získání odpovědí jsem použila kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů se třemi horskými záchranáři ze Slovenské republiky, se třemi členy výškového záchranného družstva, kteří jsou i leteckými záchranáři, se třemi hasiči a s jedním horským záchranářem z České republiky. Cílem bylo porovnat fyzickou připravenost a náročnost, teoretickou připravenost, praktickou připravenost, psychickou náročnost, možnosti psychologické intervence, materiální vybavenost a typy a druhy zásahů v jednotlivých dotazovaných složkách. Bylo zjištěno, že největší rozdíl mezi dotazovanými složkami je ve fyzické přípravě a náročnosti. Hasiči a horští záchranáři z obou zemí se musí fyzicky připravovat a jsou z fyzické zdatnosti i přezkušováni, na rozdíl od leteckých záchranářů, kteří nemají z hlediska zaměstnavatele nijak fyzickou přípravu povinnou a nejsou z ní přezkušováni.
Training of a rescue paramedic to undertake rescue activities in difficult terrain
Keywords: záchranář; práce ve výškách a nad volnou hloubkou; lanová technika; těžko přístupný terén; záchranná činnost; Search and rescue paramedic; rescue work at heights and above open depth; rope work technique; difficult to access terrain; rescue activities