Pracovněprávní vztahy a nelegální zaměstnávání - Vilánková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce zodpovídá na otázky: kdo nebo co je inspektorát práce, čím se zabývá, s čím mi může pomoci a jakým způsobem se na něj můžu obrátit. V první části postihuje fungování úřadu, jeho pravomoci a možnosti, které mohou využít jak firmy, tak jednotlivci. Dále se věnuje oblasti kontroly pracovněprávních vztahů a nelegálního zaměstnávání a popisuje, jak kontroly probíhají. Obsahuje též nejčastější nedostatky zjištěné při kontrolách v letech 2012 a 2013 a komentář s výkladem zákonů, které tuto oblast upravují.
Labor relations and illegal employment
Keywords: inspekce práce; pracovněprávní vztahy; nelegální zaměstnávání; zaměstnávání cizinců; pracovní poměr; pracovní podmínky; odměňování; pracovní doba; labor inspection; labor-law relations; illegal work; alien labor; employment relationship; working conditions; compensation; labor time