Pragmatic and Semantic Features of English and Czech Public Signs/Pragmatické a sémantické aspekty anglických a českých veřejných nápisů - Krejčí, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá pragmatickými a sémantickými rysy anglických a českých veřejných nápisů. V teoretické části jsou předložena základní fakta o jazyce, jeho funkcích, komunikaci a veřejných nápisech. Dále jsou představeny typy významů v rámci sémantiky a pragmatiky. Důraz je kladen na Teorii řečových aktů, jak byla představena J. L. Austinem a později rozvinuta J. R. Searlem, a teorie Kooperativního a Zdvořilostního principu, jak byly předloženy H. P. Gricem. Praktická část je založena na analýze anglických veřejných nápisů, které jsou klasifikovány na základě Searlovy Teorie řečových aktů a následně analyzovány z hlediska dodržování či nedodržování Kooperativního a Zdvořilostního principu. Mimoto je každý nápis porovnán se svým českým ekvivalentem.
Pragmatic and Semantic Features of English and Czech Public Signs