Implementace dohledového systému do firemní počítačové sítě - Panuška, Václav (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce popisuje návrh a implementaci monitorovacího nástroje do podnikové sítě. Monitorovací nástroje hrají důležitou roli pro správce, kteří nástroje používají k identifikaci problémů v počítačové síti. Pomocí monitorovacího nástroje můžeme shromažďovat stavy jednotlivých metrik, které si v nástroji předdefinujeme, může se jednat například o dostupnost zařízení, zatížení linek, využití uložišť nebo například vytížení CPU nebo RAM paměti. Tyto informace pak správce používá k včasné reakci na problémy v počítačové síti. Teoretická část práce popisuje počítačové sítě a protokoly, které monitorovací nástroje nejčastěji využívají. V teoretické práci je také představeno, co jsou monitorovací nástroje a k čemu slouží. V práci jsou vybrány 4 nástroje, ze kterých byl pomocí vícekriteriálního výběru zvolen open source nástroj Centreon. V praktické části práce je popsáno open source řešení Centreon, které je implementováno do podnikové sítě a jsou zde popsány jeho možnosti a funkce.
Implementation of a monitoring tool into a corporate network
Keywords: monitoring; počítačová síť; monitorovací systém; Centreon; open source; SNMP; monitoring; computer network; monitoring systems; Centreon; open-source; SNMP