Edukace nemocných v kardiologii - Havlíček, Robert (Jihočeská univerzita, 2010)
V této bakalářské práci, vztahující se k tématu edukace nemocných v kardiologii jsme si dali za cíl zjistit, jak klienti po akutním infarktu myokardu dodržují zdravý životní styl, dále zmapovat, jaký vztah je u nemocných mezi znalostmi o zdravém životním stylu a znalostmi o charakteru základního onemocnění před hospitalizací. Dalším cílem bylo zjistit, zda jsou nemocní spokojení s edukačním procesem. Dále byly stanoveny 4 výzkumné otázky, na které jsme hledali odpovědi v rozhovorech s nemocnými. V teoretické části se zabýváme akutním infarktem myokardu jako onemocněním, prevencí v kardiologii ze zdravotního i edukativního hlediska, krátce režimovými opatřeními v kardiologii a v neposlední řadě komunikací a edukací. Práce se dále věnuje jedné z nejdůležitějších částí a to výzkumné. Zde jsou vlastní formou zachyceny přepisy nestandardizovaných rozhovorů a sekundární analýza dat ze zdravotnické dokumentace šesti klientů jednotky intenzivní péče interního oddělení Nemocnice Písek, a.s. Věnujeme se zde spolupráci klientů a tím participaci na vlastním léčebném režimu, znalosti onemocnění před hospitalizací, získávání těchto znalostí během hospitalizace a intervenci, dále znalostem režimových opatření. Z výzkumné otázky 2 a z rozhovorů vedenými s nemocnými, jak nemocní dodržují režimová opatření, nám vzešla Hypotéza 1: Nemocní v kardiologii nedodržují režimová opatření doporučená zdravotnickým personálem. Z výsledků tedy vyplývá, že je nutno zlepšit jak edukační proces samotný a vytvořit jej důsledný, stejně tak dbát na dodržování životosprávy. Stále se totiž ověřuje již starý výsledek, že prevence je mnohem levnější, než léčebné zásahy, které mnohdy nemocné k produktivitě přivést plně nedokážou.
Education of cardiac patients
Keywords: Akutní infarkt myokardu; edukace; ošetřovatelství; všeobecná sestra; zdravý životní styl.; Acute myocardial infarction; education; nursing; nurse; healthy lifestyle