Fotochemická degradace verapamilu v homogenní a v heterogenní fotokatalytické reakci - Dušáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá jedním z blokátorů vápníkových kanálů - verapamilem. Teoretická část práce shrnuje vlastnosti verapamilu, jeho terapeutické dávky a jeho přeměnu v lidském těle spolu s jeho výskytem v odpadních vodách a ve vodním prostředí obecně. Pokročilé oxidační procesy, techniky zkoumané v souvislosti s degradací polutantů, jsou stručně představeny. Experimentální část představuje výsledky fotochemické degradace verapamilu ve vodných roztocích na jedné straně s přídavkem železitých iontů jako katalyzátorem a na druhé straně fotokatalyzovanou reakcí na imobilizovaném Ti02. Pro měření kinetiky rozkladu byla použita HPLC.
Photochemical degradation of verapamil in homogeneous and heterogeneous photocatalytic reaction