Problematika zápisu francouzské gastronomie do Seznamu světového dědictví UNESCO - Vaněčková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce Problematika zápisu francouzské gastronomie do Seznamu světového dědictví UNESCO je rozdělena do sedmi kapitol. První část je věnována představení organizace UNESCO od jejího založení po organizační strukturu a vlastní činnost. Důležitou kapitolou je problematika tzv. ''Seznamu světového dědictví'', který je veden uvedenou organizací a přiblíží procedurální aspekty zápisu a závazky, které přijímají státy, na jejichž území se zapisované položky nacházejí. Druhá část se zabývá obecně francouzskou gastronomií a její oblibou ve světě. Jádro práce tvoří představení obsahu a geneze francouzské vlády dosáhnout zápisu francouzské gastronomie na tzv. ‚qSeznamu nehmotného a kulturního bohatství'' a zhodnocení šancí na úspěch tohoto projektu. Součástí práce je resumé ve francouzštině a dvojjazyčný glosář.
Registration of the French Gastronomy in the World Heritage List by UNESCO
Keywords: UNESCO; Nehmotné kulturní dědictví; gastronomie; UNESCO; Intangible heritage; gastronomy