Komparace novely Hany Bělohradské Bez krásy, bez límce s filmovou adaptací Zbyňka Brynycha. - Stará, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se bude věnovat novele Bez krásy, bez límce (1962) od spisovatelky Hany Bělohradské v komparaci s filmovou adaptací a pátý jezdec je Strach režírovanou Zbyňkem Brynychem. Soustředí se zejména na aspekt času, prostoru, především na toposy domu a pokoje, a postavy. Práce bude metodologicky vycházet z konceptů Daniely Hodrové, Gastona Bachelarda, Paula Ricoeura a Michaila Michajloviče Bachtina. Pro výslednou komparaci jsou důležitá jak teoretická vymezení těchto literárních kategorií - tj. času, prostoru a postavy, tak i následná interpretace prozaického díla.
Comparison of Hana Bělohradská's prose Bez krásy, bez límce to its film adaptation by Zbyněk Brynych.
Keywords: Hana Bělohradská; Bez krásy; bez límce; Zbyněk Brynych; A pátý jezdec je Strach; literární čas; literární prostor; literární postavy; komparace; film; novela; Hana Bělohradská; Bez krásy; bez límce; Zbyněk Brynych; time in literature; space in literature; characters in literature; comparison; novella; film