Gender v literatuře - teorie a rozbor vybraných textů - Cibulková, Nina (Jihočeská univerzita, 2013)
V bakalářské práci na základě komparace vybraných textů autorů z české i světové literatury mapuji gender z pohledu literatury. Snažím se propojit teorii s praktickou částí. Do praktické části jsem vybrala tři autory. Williama Shakespeara, Arnošta Lustiga a Jaroslava Havlíčka. Na základě šesti děl zmíněných autorů porovnávám rozdíl mezi jednotlivými hlavními hrdinkami. V knihách Julie a Romeo, Zkrocení zlé ženy, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Dita Saxová, Helimadoe a Petrolejové lampy hledám prvky genderu, porovnávám role mužů a žen a vývoj jednotlivých hrdinek
The Gender in the literature - the theory and analysis of chosen texts
Keywords: Literární teorie; gender; gender studies; genderové role; analýza textů; literární komparatistika; hrdinky; vývoj charakteru; Literary theory; gender; gender studies; gender roles; analysis of texts; comparative literatury; heroines; transformation of character