Vztahy mezi kvalitou mleziva, růstem a zdravotním stavem telat - Šleglová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou odchovu telat, zejména v období mlezivové a mléčné výživy. Protože základem úspěšného chovu skotu je odchov telat, musí být kladen důraz na jejich včasné napojení kvalitním mlezivem. Mlezivo je prvním sekretem mléčné žlázy hned po otelení. Obsahuje důležité složky, zejména imunoglobuliny, které hrají významnou roli ve výživě telat. Zajišťují pasivní imunitu telat po narození, zdraví a životní funkce v prvním mimoděložním období mláděte. Dalším důležitým aspektem pro úspěšný a zdravý odchov telat je například technologie ustájení telat nebo jejich následná výživa v jednotlivých období odchovu, jež jsou v práci rovněž popsány.
Relations between colostrum quality, growth and health status of calves
Keywords: tele; mlezivo; imunoglobuliny; imunita; zdraví; calf; colostrum; immunoglobulins; immunity; health