Informovanost prvorodiček o péči o novorozence - Kratochvílová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce je informovanost prvorodiček o péči o novorozence. V teoretické části se práce zabývá termíny fyziologický novorozenec, jeho poporodní adaptace a základní péče o něj. Přibližuje základní úkony, které se sestry snaží naučit všechny matky v nemocnici a kterými jsou přebalování, koupání, péče o pupeční jizvu, manipulace s novorozencem a další. Dále popisuje potřebné pomůcky k základní péči o dítě. V praktické části práce bylo stanoveno pět cílů a pět hypotéz. Prvním cílem bylo porovnat míru informovanosti prvorodiček ve dvou nemocnicích v České republice (Oblastní nemocnici Příbram, a.s. a Nemocnici České Budějovice, a.s.). Hypotéza, že informovanost prvorodiček bude nižší v Oblastní nemocnici Příbram nebyla potvrzena. Dalšími cíly bylo zjistit míru informovanosti prvorodiček o technikách koupání, ošetřování pupeční jizvy, manipulaci s novorozencem a odkud prvorodičky získávají nejvíce informací. Hypotézy, že prvorodičky mají dostatek informací o technikách koupání, péči o pupeční jizvu, jak správně vzít novorozence z postýlky a jak ho držet, a že čerpají nejvíce informací od sester v nemocnici a mimo ni z internetu, byly potvrzeny. Výsledky šetření jsou prezentovány v grafech a v příslušné kapitole porovnávány s odbornou literaturou. Bakalářská práce by mohla sloužit jako zdroj informací jak pro studenty, tak pro nastávající matky.
Informedness of primiparas about the care of newborn.
Keywords: Informovanost; Fyziologický novorozenec; Koupání; Přebalování; Pupeční jizva; Informedness; physiological newborn; bathing; changing nappies; umbilical scar