Pěstounská péče na přechodnou dobu z pohledu profesionálního pěstouna - Nováková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá pěstounskou péči na přechodnou dobu z pohledu profesionálního přechodného pěstouna. Zaměřuje se na pohnutky směřující k výkonu činnosti, dále jakým způsobem pěstoun vnímá a nahlíží na přechodnou pěstounskou péči a vyrovnává se s odchodem dítěte do následné péče. Celá práce je rozdělena na dvě části, kdy první obsahuje teoretické informace k tématu. Zde se čtenář seznamuje celkově s náhradní rodinnou péčí, zejména s přechodným pěstounstvím, a faktory osobnosti pěstouna. V rámci praktické části bylo provedeno jedenáct rozhovorů s přechodnými pěstouny, kteří mají zkušenosti alespoň s jedním předáním dítěte a praxí v péči minimálně dva roky. Pro zjištění výsledků byly provedeny hloubkové narativní rozhovory s participanty, které byly dále podrobeny interpretativní fenomenologické analýze (IPA).
The foster care for temporary period of time from the point of view a foster parent
Keywords: Pěstounská péče na přechodnou dobu; osobnost pěstouna; profesionální pěstoun; náhradní rodinná péče; dítě; Foster care for a temporary period; personal qualities of the foster parent; professional foster caregiver; substitute family care; a child