Průkaz osoby se zdravotním postižením a jeho praktické využití - Pojslová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Praktická část bakalářské práce obsahuje cíle práce, které byly stanoveny celkem dva. Hlavním cílem bylo zjistit, jaké jsou názory, osobní zkušenosti a spokojenost uživatelů dávek sociální pomoci s využíváním průkazů osob se zdravotním postižením. Prostřednictvím dílčího cíle bylo zjištěno, jakých sociálních služeb využívají příjemci průkazů osob se zdravotním postižením nejčastěji. Těchto cílů bylo dosaženo na základě výzkumné otázky, která zněla, zda vyhovuje stupeň průkazu držitelům průkazu osoby se zdravotním postižením, a pomocí deseti otázek, které byly pokládány respondentům během polostrukturovaného rozhovoru. Jako nejvhodnější forma výzkumu se pro tuto práci jevil kvalitativní výzkum. Použita byla technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl vytvořen pěti respondenty, kteří jsou držiteli průkazu TP, ZTP nebo ZTP/P, z čehož vyplývá, že tito respondenti byli vybráni záměrně. Jednalo se o tři ženy a dva muže. Nestalo se, že by někdo z oslovených rozhovor odmítl. Jednotlivé rozhovory byly prováděny od prosince 2016 do poloviny února 2017. Z výsledků výzkumu vyplývá, že nárok na průkaz pro osoby se zdravotním postižením má osoba od 1 roku věku bez rozdílu pohlaví. Respondenti jsou se svým typem průkazu převážně spokojeni, což vyplývá z držení nejvyššího stupně ZTP/P. Ukázalo se však, že osoby se zdravotním postižením nevyužívají tyto průkazy v plném rozsahu, což bych připisovala nedostatečné informovanosti o možnostech jejich využívání.
Detection of Persons with Disabilities and its practical use
Keywords: zdravotní postižení; dávky; průkaz osoby se zdravotním postižením; benefity; sociální služby; Health instance; sickness benefits; ZTP (severe health disability) card; benefits; social service