Vývoj evropské integrace od pádu berlínské zdi do rozšíření EU v roce 2004 (se zaměřením na Francii a francouzské pohledy) - Holubičková, Petra (Jihočeská univerzita, 2006)
Cílem bakalářské práce je ukázat a přiblížit složitý proces proměn a peripetií vývoje evropské integrace a Evropské unie v období 1989 - 2004. Práce ukazuje jakým směrem se Evropa po pádu železné opony ubírala a jaký vliv a dopad to mělo na Francii. Zabývá se úlohou Francie v tomto procesu, uvádí postoje francouzských politiků ke konkrétním evropským otázkám a v této souvislosti se snaží nastínit i vnitropolitickou situaci Francie v daném období. Pokouší se analyzovat postoj Francie a názor francouzské veřejnosti na rozšíření Evropské unie v roce 2004. Zároveň si klade za cíl ukázat hlavní priority této země v procesu evropské integrace.
Evolution of the European Integration from the Fall of the Berlin Wall to the EU Enlargement in 2004 (with the focus on France and French points of view)
Keywords: Evropská integrace a Evropská unie; the European integration and the European Union