Poetika folklorismu. Případová studie na materiálu souboru Gaudeamus. - Svobodová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce má za cíl zkoumat a popsat proces proměny folklorních prvků na jevy folklorismu, a to na konkrétním případě - na programovém čísle folklorního souboru Gaudeamus "Svatojánské variace". Stěžejní část práce představují odpovědi samotných tvůrců programového čísla - choreografky, výtvarnice, autora hudby a režisérky. Otázky směřují především k dosažení cíle práce, ale týkají se i zdrojů, z kterých tvůrci čerpali, jejich vztahu k folkloru a folklorismu a jejich názoru na proměnu folklorismu v čase, hlavně po roce 1989. Práci lez rozdělit do dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část obsahuje podrobnější popis a vysvětlení pojmu folklor a folklorismus a v rámci obou jevů se dále zaměřuje na oblast tance, muziky, krojů a zvyků. Tato část vychází především z literatury uvedené na konci práce v seznamu použité literatury. Praktická část se zaměřuje na soubor Gaudeamus a jeho programové číslo Svatojánské variace. Obsahuje také již zmiňované otázky a odpovědi tvůrců a prvotně o ně se opírající závěr.
The poetic of the folklorism. Case studie on the Materiál of the Artistic Group Gaudeamus.
Keywords: Folklor; folklorismus; Gaudeamus; Svatojánské variace; Folklore; folklorism; Gaudeamus; Svatojanske variace