Povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb - Prášková, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá povinnostmi poskytovatelů zdravotních služeb v České Republice. Cílem práce bylo zmapovat, zda z pohledu pacienta poskytovatelé dodržují povinnosti, které jim ukládá zákon. Teoretická část definuje poskytovatele zdravotních služeb, způsoby získání oprávnění k poskytování zdravotních služeb a další podmínky související s poskytováním zdravotních služeb dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Pro lepší orientaci v tématu jsou v práci rozebrány druhy zdravotnických zařízení, ve kterých dochází k poskytování zdravotních služeb. Dále jsou v bakalářské práci zmíněny některé obecné povinnosti poskytovatelů a poté blíže popsány a rozebrány specifické a často diskutované povinnosti, jako například informovaný souhlas, povinná mlčenlivost a s tím související zdravotnická dokumentace či problematika utajeného porodu. Praktická část zahrnuje kvantitativní výzkum prováděný formou dotazníkového šetření. Dotazník vyplnilo 100 respondentů z různých krajů České Republiky. Otázky byly směřovány tak, aby došlo k potvrzení či vyvrácení stanovených hypotéz. Na základě odpovědí respondentů došlo k potvrzení všech čtyř hypotéz. Bylo zjištěno, že poskytovatelé dodržují povinnost poskytování zdravotních služeb s informovaným souhlasem pacienta a toto informování provádí srozumitelným způsobem. Dále z výzkumu vyplynulo, že respondenti považují za správné zohledňovat názor nezletilého pacienta na poskytnutí zamýšlených zdravotních služeb. I poslední hypotéza ohledně respektování soukromí pacienta byla potvrzena. Stanovený cíl práce byl splněn. Poskytovatelé dodržují zákonné povinnosti, které jim jsou uloženy zákonem. V bakalářské práci jsou zmapovány povinnosti poskytovatelů, se kterými se pacient může běžně setkat a případně upozornit na jejich nedodržování. Práce může pomoci laikům při orientaci v problematice povinností poskytovatelů a při uvědomění si svých práv, o kterých často ani netuší.
The obligations of health services providers
Keywords: poskytovatel zdravotních služeb; zákon o zdravotních službách; zdravotní služba; Health Care Provider; Public Health Service Act; Health Care