Fiktivní jazyky - Kosobudová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na zmapování a popsání tzv. ?fiktivních jazyků,? s nimiţ se můţeme setkat v současné beletrii, filmech a seriálech. K nejznámějším patří: elfské jazyky quenijština a sindarština J. R. R. Tolkiena, klingonština ze seriálu Star Trek, Starověký jazyk v kniţní fantasy Christophera Paoliniho, Newspeak z románu George Orwella 1984, jazyk týnů z knihy Mechanický pomeranč a nově i řeč Dothraků ze seriálu Hra o trůny.Cílem práce je komparace nejznámějších fiktivních jazyků a posouzení, zda tvůrci vytvořili plnohodnotný jazyk s vlastní gramatikou a obsáhlým lexikem, zda a do jaké míry lze jazyk uţívat v komunikaci.
Fictional languages
Keywords: fiktivní jazyky; beletrie; filmy; seriály; fictional languages; fiction literature; cinematography; TV shows