Tvorba predikčních modelů - Zabloudil, Jakub (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zaměřuje na tvorbu predikčních modelů, jejichž úkolem je poskytnutí včasného varování před potenciálním úpadkem podniku. Podstata a hlavní cíl práce spočívá ve vytvoření vícerozměrných klasifikačních modelů prostřednictvím diskriminační analýzy a logistické regrese. Důraz se zde přikládá jejich predikční spolehlivosti, která je ověřena za období tří let před prohlášením úpadku. Rovněž jsou učiněny pokusy o optimalizaci prahových hodnot, vedoucích ke zvýšení primární spolehlivosti modelů. Současně dochází k ověření úspěšnosti klasifikace vybraných stávajících modelů a k provedení profilové analýzy, která ověřuje predikční schopnost jednorozměrných poměrových ukazatelů.
Building predictive models
Keywords: Predikční modely; Diskriminační analýza; Logistická regrese; Predictive models; Discriminant analysis; Logistic regression