Uncovering the L2 motivational system: a pilot study of Czech and Polish students - Dacheva, Elena (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je prozkoumat motivační systém osvojování druhého jazyka u českých a polských studentů studujících anglický jazyk a literaturu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a na Jagellonské univerzitě v Krakově. Výzkum byl inspirován dvěma předchozími studiemi. Zaprvé to je Dornyeiho maďarská studie, která se zaměřuje na přístup k jazyku a motivaci ke studiu jazyka a jejíž výsledky vedly autora k vytvoření teorie "L2 Motivational Self System". Dále komparativní studie realizovaná v Japonsku, Číně a Iránu vedená Taguchi a kol., kteří zjišťovali, zda je Dornyeiho teorie aplikovatelná i v jiných zemích. Cílem této práce je poskytnout čtenáři přehled problematiky motivace z hlediska psychologie a především z hlediska psychologvistiky, kde motivace hraje významnou roli při osovojování druhého jazyka. Můj výzkum má za cíl ověřit Dornyeiho teorii "L2 Motivational Self System" v České Republice a Polsku, kde podobný výzkum zatím nebyl proveden. V první kapitole seznamuji čtenáře s obecným významem motivace, se základními teoriemi motivace a jejich vývojem. Druhá kapitola se zabývá významem a funkcí motivace při osvojování druhého jazyka. Ve třetí kapitole představuji výsledky dvou zahraničních studií z Maďarska a Asie. Čtvrtá, závěrečná, kapitola je věnována mému vlastnímu dotazníkovému výzkumu v České republice a Polsku.
Uncovering the L2 motivational system: a pilot study of Czech and Polish students
Keywords: motivace; druhý jazyk; motivační dimenze; L2 Motivational Self System; čeští a polští studenti angličtiny; korelační analýza; dotazník; motivation; Second Language (L2); motivational dimensions; L2 Motivational Self System; Czech and Polish university learners of English; correlational analysis; survey