Nové koncepty v péči o seniory: Validace Naomi Feil, Psychobiografický model prof. Böhma, Smyslová aktivizace Lohre Wehner - Koubová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je teoretická a cílem je na základě rozboru odborné literatury a absolvování odborného školení teoreticky popsat tyto nové modely a to jak se vztahují ke klientům a pracovníkům v domovech pro seniory. Součástí práce bude diskuse, v které tyto modely navzájem porovnám. V úvodu definuji pojmy stáří, stárnutí a jeho projevy. Dále se zaměřuji na popis domovů pro seniory, na s nimi související standardy a na pracovníky pomáhajících profesí. V poslední kapitole se věnuji novým konceptům péče o seniory, kterými jsou validace Naomi Feil, Psychobiografický model prof. Böhma a smyslová aktivizace Lohre Wehner. Přínosem této práce je pochopení těchto modelů a to, jak je možné usnadnit a zlepšit kvalitu života klientům. Zároveň může být užitečná pro ty, které o klienty pečují a snaží se jim porozumět.
New concepts in the care of the elderly: Validation by Naomi Feil, Psychobiography model by prof. Böhm, Sensory activation by Lohre Wehner
Keywords: Klíčová slova: stáří; stárnutí; demence; validace; smyslová aktivizace; domov pro seniory; standardy; biografie.; Key terms: old age; aging process; dementia; validation; sensory activation; seniors´ rest home; standards; biography.