Informovanost veřejnosti o diabetu mellitu - Knížová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Diabetes mellitus patří k frekvenotvaným onemocněním dětského i dospělého věku. nedostatek informací o této chorobě a neuspokojivá kompenzace diabetu vede k rozvoji pozdních komplikací, které mají nepříznivý dopad na kvalitu života člověka i jeho rodiny a znamenají ekonomický problém pro celou společnost. Diplomová práce je zaměřena na základní charakteristiku choroby, příznaky, diagnostiku a léčbu. Podorbněji jsou popsány komplikace choroby včetně rad pro pacienty samotné a jejich prevence. Zdůrazněny jsou také sociální aspekty (pracovní zařazení diabetika, invalidita a snížená pracovní schopnost, řízení motorových vozidel). Výzkumná část obsahující 18 otázek si klade za cíl zjistit, do jaké míry je česká veřejnost informována o problematice tohoto onemocnění. Zjišťuje rovněž možnosti zisku informací u sosb různého věku a bydliště (město-vesnice) týkající se diabetu. V rámci výzkumu byly stanoveny tyto hypotézy: 1. Osoby starší 50 let jsou o diabetu informovány lépe než osoby maldšího věku. 2. Osoby žijící ve městě mají lepší přístup k informacím týkajících se diabetu než osoby žijící na vesnici. Data byla získána dotazníkovým šetřením, jehož se zúčastnili respondenti starší 18 let. Sběr dat probíhal v Lázních Bechyně s.r.o. Na dotazník odpovědělo 58 % žen a 42 % mužů.
Public awereness about diabetes mellitus
Keywords: DM-diabetes mellitus; Edukace; IDDM-insulin-dependentiní diabetes mellitus; Insulinoterapie; NIDDM-non-insulin-dependentní diabetes mellitus; PAD-perorální antidiabetika; Selfmonitoring; DM-diabetes mellitus; Education; IDDM-insulin-dependent diabetes mellitus; Insulin therapy; NIDDM-non-insulin-dependent diabetes mellitus; PAD-peroral Antidiabetics; Self monitoring