Zhodnocení efektivnosti konkrétního investičního záměru fotovoltaické elektrárny - Švarcová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou výroby elektrické energie v souladu s ochranou životního prostředí a posuzování její výroby z neobnovitelných zdrojů se zdroji obnovitelnými. Klade důraz na význam a využití pro výrobu elektrické energie ze slunce. Slunce je zdroj, který ani nevyschne, nevytěží se a nepřestane svítit. Cílem diplomové práce bylo zhodnocení efektivnosti investice fotovoltaické elektrárny a posouzení vlivu elektrárny ve vztahu ke klasickým zdrojům výroby energie a k ochraně životního prostředí. V práci byly posuzovány tři varianty investičního projektu, které předpokládaly dobu životnosti delší než 20 let s konvenčními peněžními toky, s velikostí plochy 30 000m2 a přibližně požadovaným výkonem 1,5 MW. Jednotlivé varianty byly posuzovány na základě ekonomického hodnocení s různými způsoby financování, dále z hlediska ceny, výkonu a garancí poskytovaných dodavateli, včetně posuzování vlivu dotací na efektivitu projektu. Na základě těchto údajů byla vybrána nejvhodnější varianta pro investiční záměr výstavby fotovoltaické elektrárny. Závěrem lze říci, že fotovoltaická elektrárna je vůči životnímu prostředí velice šetrná, na rozdíl od klasických zdrojů výroby elektrické energie např. uhelných elektráren, které silně znečisťují životní prostředí a jaderných elektráren, kde hrozí nebezpečí úniku radiace.
Evaluation of Effectiveness Concrete Investmen Intention of Photofoltaic Power Station.
Keywords: Fotovoltaická elektrárna; fotovoltaický panel; obnovitelné zdroje energi; primární zdroje energie; investice; čistá současná hodnota; vnitřní výnosové procento; doba návratnosti.; Photovoltaic power station; photovoltaic panel; renewable energy sources; primary energy resources; investment; net present value; internal rate of return; pay-off period.